θριδακίνη
Θρίδακες ονομάζονταν στα αρχαία χρόνια τα μαρούλια και παρότι είχαν ασιατική καταγωγή, υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα σύμφωνα με τον Ησίοδο. Η προσθήκη τους στη ζύμη έδωσε ίσως το πρώτο ψωμί με επιπλέον ιδιότητες και αλλιώτικη γεύση. Η θριδακίνη είναι φάρμακο καταπραϋντικό και υπνωτικό που λαμβάνεται με την εκχύλιση μαρουλιού σε […]

Θριδακίνη, το ψωμί με τα μαρούλια


image
Είτε πρόκειται για τη σάρκα ή τους σπόρους της, η κολοκύθα, το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας. Επιλογή και συντήρηση Κατά την αγορά, προσέχουμε η κολοκύθα να είναι σκληρή, με επιδερμίδα καθαρή, χωρίς χτυπήματα. Το κοτσάνι πρέπει να είναι καλά στερεωμένο, καθώς σε περίπτωση […]

Η κολοκύθα και η διατροφική της αξία


Η μαγιά είναι ένας μικροοργανισμός (ή πολλοί) με δυνατότητα ταχύτατης αναπαραγωγής, ο οποίος όταν προστίθεται στο αλεύρι- και κάτω από τις ιδανικές συνθήκες- το κάνει να διογκώνεται. Μόλις του προσθέσεις υγρασία και υπό σωστές θερμοκρασίες, ο μικροοργανισμός αυτός θα αρχίσει να αναπαράγεται με ταχύτητα, δημιουργώντας μεγάλες ποσότητες από αέρια διοξειδίου […]

Η μαγιά και τα διογκωτικά



seeds of life
Άλευρα-Όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε Τα δημητριακά και οι καρποί προσφέρουν άλευρα σε πολλές ποικιλίες και τύπους για διαφορετικές εφαρμογές στη μαγειρική ή την ζαχαροπλαστική. Σκληρό αλεύρι: Εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε γλουτένη και πρωτεΐνη, αυτός ο τύπος αλεύρου προσδίδει μια ιδιαίτερα ελαστική ζύμη και παράγεται από ποικιλίες σκληρού σιταριού. […]

Οι σπόροι της ζωής


foccacia bread
Υλικά: 30 g μαγιά 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη 3 1/3 φλυτζ. (500 g) αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/4 φλυτζ. (60 mL) ελαιόλαδο 1 κουτ. σούπας αλάτι χονδρό Προετοιμάζουμε τη ζύμη όπως περιγράφεται σε αυτό το άρθρο. Για τη μαγιά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε του εμπορίου, ή να φτιάξουμε μόνοι μας […]

Βασική Ζύμη για foccacia


Traditional bread stove
Υγρά: Για να διαλυθεί και να δραστηριοποιηθεί η μαγιά χρειάζεται κάποιο υγρό (νερό, γάλα, κλπ.) Η ποσότητα του υγρού εξαρτάται από την ποιότητα του αλεύρου και από το αν θέλουμε να έχουμε ζύμη μαλακή, μέτρια, η σφιχτή. Το σκληρό αλεύρι, πλουσιότερο σε πρωτεΐνη, δηλ. γλουτένη, απορροφά περισσότερο νερό και γι’αυτό αποδίδει […]

Τα υλικά του ζυμαριού



PIZZA DOUGH HOMEMADE
Η βάση για πίτσα είναι εύκολη υπόθεση και επιπλέον διατηρείται στην κατάψυξη. Υλικά: 400 g αλεύρι σκληρό 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 250 mL χλιαρό νερό 1 κουτ. γλυκού αλάτι Διαδικασία: Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι δημιουργώντας ένα βουναλάκι*. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα το προζύμι, το […]

Σπιτική Ζύμη για Πίτσα


giagia pou fournizei 1
Η μέθοδος του προζυμιού, ή ξινής ζύμης, η φυσικής ζύμης είναι η αρχαιότερη μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για το φούσκωμα του ψωμιού: Ζύμη από αλεύρι και νερό μένει σε θερμοκρασία δωματίου για να απορροφήσει τους ζυμομύκητες που υπάρχουν στον αέρα οι οποίοι τρέφονται με το άμυλο του αλεύρου και δημιουργούν τη […]

Το προζύμι


bougatsa2
Η αρχική προέλευση της ιδέας της παρασκευής μπουγάτσας, σύμφωνα με αναφορές παλαιότερων προέρχεται από την γεωγραφική περιοχή του Βυζαντίου. Πιο συγκεκριμένα φαίνεται να προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη, όταν ήταν ακόμα Ελληνική, δηλαδή πριν το 1453 μ.χ., και την άλωση της «Πόλης» από τους Τούρκους. Είναι γνωστό ότι στο Βυζάντιο υπήρχε […]

Ιστορία της Μπουγάτσας – Ετυμολογία



Από σήμερα μπορείτε να παρακολουθήσετε βίντεο της παρουσίασης του προφίλ της εταιρείας μας που βρίσκεται στο youtube” απλά πατήστε εδώ!

foccacia παρουσίαση στο YouTube