Σπιτική Ζύμη για Πίτσα


Η βάση για πίτσα είναι εύκολη υπόθεση και επιπλέον διατηρείται στην κατάψυξη.

Υλικά:

 • 400 g αλεύρι σκληρό
 • 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
 • 250 mL χλιαρό νερό
 • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
 • Διαδικασία:

  Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι δημιουργώντας ένα βουναλάκι*. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα το προζύμι, το λάδι και λίγο νερό. Αρχίζουμε να σπρώχνουμε το αλεύρι από τα πλαϊνά προς το κέντρο. Ζυμώνουμε και όποτε χρειάζεται συμπληρώνουμε με ελάχιστο νερό, μέχρι να πάρουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη που να μη κολλάει στα δάχτυλα. Πλάθουμε σε μπάλα, τη βάζουμε σε ένα μπώλ, την πασπαλίζουμε με αλεύρι, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για  1/2 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί. Τη χωρίζουμε σε 4-6 μπαλάκια και τα αφήνουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε φύλλο, που το στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί. Βάζουμε τα υλικά της επιλογής μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 oC για 15 περίπου λεπτά.

  *: Το κοσκίνισμα γίνεται για να ανακατευτεί το αλεύρι με τον αέρα, εγκλωβίζοντας οξυγόνο που θα βοηθήσει για να γίνει καλύτερα η ζύμωση.

  Παραλλαγή με καλαμποκάλευρο:

  Ανακατεύουμε 1 1/2 φλυτζάνι καλαμποκάλευρο, 1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ και 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι σε ένα μπώλ. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε 1/2 φλυτζάνι νερό και 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία και ελαστική.

  Παραλλαγή χωρίς μαγιά:

  Αναμιγνύουμε σε ένα μπώλ 1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ και 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι. Κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο και προσθέτουμε 1/2 φλυτζάνι νερό και 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε για 5-7 λεπτά.

  Παραλλαγή με αλεύρι ολικής άλεσης:

  Ανακατεύουμε σε ένα μπώλ 1 3/4 φλυτζ. αλεύρι ολικής άλεσης, 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ και 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι. Κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο και προσθέτουμε 1/2 φλυτζ. νερό και 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις.

  Γράψτε ένα σχόλιο

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.