Θριδακίνη, το ψωμί με τα μαρούλια


θριδακίνηΘρίδακες ονομάζονταν στα αρχαία χρόνια τα μαρούλια και παρότι είχαν ασιατική καταγωγή, υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα σύμφωνα με τον Ησίοδο. Η προσθήκη τους στη ζύμη έδωσε ίσως το πρώτο ψωμί με επιπλέον ιδιότητες και αλλιώτικη γεύση.

Η θριδακίνη είναι φάρμακο καταπραϋντικό και υπνωτικό που λαμβάνεται με την εκχύλιση μαρουλιού σε θερμό νερό.

 

Υλικά:

  • 1000 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1000 γρ. αλεύρι 70% μαλακό
  • 40 γρ. μαγιά
  • 300 γρ. προζύμι
  • 20 γρ. αλάτι
  • 1 γρ. πιπέρι
  • 300 γρ. μαρούλια (βρασμένα, ψιλοκομμένα και στραγγισμένα)
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. λευκό κρασί
  • 200 γρ ζωμός (από τα βρασμένα μαρούλια)

Εκτέλεση:

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί για 6 λεπτά στην αργή ταχύτητα, αφήνουμε τη ζύμη σε σκεύος για τρόφιμα και σκεπάζουμε με πανί για μία ώρα, με θερμοκρασία ζύμης 27 °C. Ζυγίζουμε 250 γρ. ζύμης για κάθε τεμάχιο, τα πλάθουμε σε στρογγυλή μορφή και τα ψεκάζουμε με νερό. Τα βουτάμε σε αλεύρι ολικής, τα τοποθετούμε σε στρογγυλά πήλινα σκεύη, τα σκεπάζουμε πάλι με πανί για 40′ έως 50′ και τα ψήνουμε στους 220 °C για 25′ έως 35′ με ατμό.

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *