Η foccacia είναι ένα Ιταλικό επίπεδο ψωμί, ψημένο στο φούρνο, με προσθήκη μυρωδικών και άλλων υλικών.
Σχετίζεται με την πίτσα, αλλά δεν είναι το ίδιο.
Η foccacia είναι πολύ δημοφιλής στην Ιταλία και συνήθως καρυκεύεται με ελαιόλαδο και άλλα μυρωδικά και στο τέλος τοποθετούν επάνω κρεμμύδι, τυρι, ή κρέας. Παρόλαυτα, ο πιο συνηθισμένος τρόπος να φτιάξει κανείς foccacia είναι πασπαλίζοντας απλά το ζυμάρι με ελαιόλαδο και ένα μυρωδικό, όπως το δεντρολίβανο.
Στην αρχαία Ρώμη panis focacius ήταν το επίπεδο ψωμί ψημένο πάνω στις στάχτες από το τζάκι. Η λέξη προέρχεται από τη Λατινική focus, πού σημαίνει «κέντρο» και «τζάκι» (επειδή το τζάκι ήταν τότε το κέντρο του σπιτιού).
Η βασική συνταγή πιστεύται πως προέρχεται από τους Ετρούσκους, ή από τους Έλληνες, αλλά σήμερα είναι κατά κύριο λόγο συσχετισμένη με την Ιταλική κουζίνα.